Polish Los Rze¼nikoz [PLR]

Polish Los Rze¼nikoz [PLR]

Ogłoszenie

Aktualny czas na ¶wiecie

#1 12-10-2010 09:55:43

SUMO

http://tinyurl.com/2wafnla

[PLR] Genera³ Broni

10119254
Punktów :   
PSN ID: arcadiush
Ulubiona dru¿yna: FC Barcelona

Strefa Muzyki

Strefa Muzyki - to minirecenzje najnowszych albumów muzycznych, ocenianych w skali 10 stopniowej. Mo¿e wielkim ekspertem w tej dziedzinie nie jestem (jak by³em ma³y to w chorzowskim zoo s³oñ nadepn±³ mi na ucho), mam te¿ lekkie zboczenie audiofilskie, a na gitarze to ja gram, ale w Guitar Hero, ale jak chyba ka¿dy w samochodzie/pracy/kuchni lubiê pos³uchaæ sobie dobrej muzyki. Oczywi¶cie upodobania muzyczne ka¿dego z nas s± odmienne (w ka¿dym gatunku muzycznym znajdzie siê co¶ ciekawego - ja s³ucham nawet kawa³ków Disco Polo, a wieczorami cisnê dla odmiany w GH:Metallica) i to co komu siê podoba jest rzecz± gustu, zapraszam wiêc i Wy podzielcie siê "¶wiatu" czego s³uchacie np. na kibelku.

Armin van Buuren - "Mirage"
gatunek: Trance, Pop, Dance
wytwórnia/dystrybutor: Armada Music/Sony Music Ent.
producent: Armin van Buuren
premiera: 13 wrze¶nia 2010 (Polska), 10 wrze¶nia 2010 (¦wiat)
ocena: 8,5/10

"Mirage" to czwarty studyjny album Holendra, przez wielu uwa¿anego (obok Tiesto) za najlepszego DJ'a na ¶wiecie. Do wspó³pracy nad swoj± najnowsz± p³yt± Armin zaprosi³ wielu fantastycznych go¶ci m. in. Sophie Ellis-Bextor i to w³a¶nie utwór "Not Giving Up on Love" (with Sophie Ellis-Bextor) obok kawa³ka "This Light Between Us" (featuring Christian Burns) s± najczê¶ciej s³uchanymi przeze mnie utworami z tej p³yty. "Mirage" to najbardziej dojrza³y i perfekcyjnie dopracowany album króla muzyki Trance, który jednak z Trance'm wiele wspólnego nie ma, a uderza w bardziej Pop'owe klimaty. Fani autorskiej audycji DJ'a "A State of Trance" mog± byæ tym faktem zawiedzeni, ja jestem zachwycony.

Lista utworów:

Nr Tytu³ D³ugo¶æ
1"Desiderium 207" (featuring Susana)2:08
2"Mirage"  6:41
3"This Light Between Us" (featuring Christian Burns)5:09
4"Not Giving Up on Love" (with Sophie Ellis-Bextor)2:52
5"I Don't Own You"  6:46
6"Full Focus"  4:41
7"Take a Moment" (featuring Winter Kills)5:02
8"Feels So Good" (featuring Nadia Ali)3:57
9"Virtual Friend" (featuring Sophie)7:11
10"Drowning" (featuring Laura V)2:45
11"Down to Love" (featuring Ana Criado)4:15
12"Coming Home"  6:20
13"These Silent Hearts" (featuring BT)5:48
14"Orbion"  5:17
15"Minack" (with Ferry Corsten)6:43
16"Youtopia" (featuring Adam Young)  3:59
Ca³kowita d³ugo¶æ: 79:42

Teledysk "Not Giving Up on Love" with Sophie Ellis-Bextor

Linkin Park - "A Thousand Suns"
gatunek: Alternative Rock, Electronic Rock, Pop
wytwórnia/dystrybutor: Warner Bros. Records/Warner Music
producent: Rick Rubin, Mike Shinoda
premiera: 13 wrze¶nia 2010 (Polska), 8 wrze¶nia 2010 (¦wiat)
ocena: 6,5/10

Po ¶wietnej debiutanckiej p³ycie "Hybrid Theory", rewelacyjnej "Meteora", zaledwie dobrej "Minutes to Midnight", na rynek trafia czwarta, nie owijaj±c w bawe³nê i mówi±c prosto z mostu niestety najgorsza pe³nowymiarowa studyjna p³yta zespo³u. Jest to jednocze¶nie druga p³yta (po "Minutes to Midnight") nagrana przez popularnych muzyków we wspó³pracy z legendarnym producentem Rickiem Rubinem (wspó³pracowa³ m. in. z AC/DC, System of a Down, Limp Bizkit, Slipknot). Patrz±c jednak na ostatnie dokonania zespo³u chyba czas zmieniæ producenta.

W 2007 roku formacja z Los Angeles zdecydowa³a siê na ostry artystyczny zwrot w swej karierze i z ca³± stanowczo¶ci± odrzuci³a nu-metalow± stylistykê, która przynios³a im gigantyczn± popularno¶æ. Z punktu widzenia marketingowego mo¿e i by³o to posuniêcie udane, gdy¿ formacja nadal pozostaje na muzycznym topie wyprzedzaj±c o kilkana¶cie d³ugo¶ci wyblak³e nu-metalowe gwiazdki (Limp Bizkit, Deftones), które dzi¶ egzystuj± gdzie¶ na obrze¿ach mainstreamu.

Album "A Thousand Suns" to p³yta na której muzycy niemal kompletnie odcinaj± siê od swoich korzeni i stawiaj± na eksperymenty z wszelkiego rodzaju elektronik± i hip-hopem. Ci, którzy jak ja kochaj± Linkin Park z czasów dwóch pierwszych p³yt zespo³u praktycznie nie maj± tu czego dla siebie szukaæ. Ponadto na 15 zawartych na albumie tracków jedynie 9 z nich to pe³nowymiarowe piosenki. Reszta tu udziwnione, klimatyczne, udekorowane ¶cian± sampli intra. Z czystym (bo nie u¿ywanym) sumieniem mogê Wam poleciæ jedynie wpadaj±cy w ucho, mocny "Wretches and Kings". Poziom trzyma jeszcze "Blackout" (mroczny, zimny industrial), "When They Come For Me" (inspirowanym hip-hopem), "Catalyst" i "Waiting For The End". Reszta to doskona³a nijako¶æ.

Teksty na p³ycie traktuj± o pod³ej kondycji dzisiejszego ¶wiata. St±d te¿ tytu³ kr±¿ka, który zosta³ zaczerpniêty ze s³ów J. Roberta Oppenheimera, "ojca" bomby atomowej, który po przeprowadzeniu testu detonacji wypowiedzia³ zdanie, zaczerpniête ze ¶wiêtej ksiêgi hinduskiej ("Bhagawadgita"):
"Jasno¶æ Tysi±ca S³oñc, rozb³ys³ych na niebie oddaje moc Jego potêgi. Teraz sta³em siê ¦mierci±, niszczycielem ¶wiatów."

Mike Shinoda i jego ekipa nagrali wiêc album nieszablonowy i odwa¿ny, który prze³omem dla muzyki z pewno¶ci± nie jest - ale mo¿e stanowiæ milowy krok na nowej drodze artystycznej tej popularnej grupy. Dla mnie jest to jednak krok wstecz, po którym fani zespo³u podziel± siê na dwie grupy - tych, którzy kochaj± tê p³ytê i na tych, którzy jej nienawidz±. Fanom dawnego Linkin Park pozostaje chyba tylko sprawdziæ nowy projekt - Dead by Sunrise wokalisty Linkin Park - Chestera Benningtona.

Lista utworów:

Nr Tytu³ D³ugo¶æ
1"The Requiem"2:01
2"The Radiance" 0:57
3"Burning in the Skies"4:13
4"Empty Spaces" 0:18
5"When They Come for Me"4:53
6"Robot Boy" 4:29
7"Jornada del Muerto" 1:34
8"Waiting for the End"3:51
9"Blackout"4:39
10"Wretches and Kings"4:10
11"Wisdom, Justice, and Love" (with Martin Luther King, Jr.)1:38
12"Iridescent"4:56
13"Fallout"1:23
14"The Catalyst"5:42
15"The Messenger"  3:01
Ca³kowita d³ugo¶æ: 47:56

Teledysk "The Catalyst"

Teledysk "Waiting for the End"

PS. Linkin Park do promocji swojego albumu wesz³a w kolaboracjê z Electronic Arts. Singiel promuj±cy album "The Catalyst" znalaz³ siê na ¶cie¿ce d¼wiêkowej do gry Medal of Honor. Ponadto cz³onek zespo³u Joe Hahn wyre¿yserowa³ zwiastun gry, który mo¿ecie zobaczyæ poni¿ej.

http://gamercards.playfire.com/_/psn/87094/0/1.png

Stopka forum

RSS